Nå begynner OL - med Njård på startstreken

Postet av Åsmund Gram Dokka den 2. Feb 2022

Å delta i OL er en stor drøm for mange langrennsløpere. For Lars Young Vik fra Njård har drømmen gått i oppfyllelse. Vi har intervjuet Lars før startskuddet går i Beijing.


OL i Beijing står for døren. For de langrennsinteresserte begynner moroa lørdag 5. februar med 15 km m/skibytte for kvinner, mens herrene går samme øvelse (30km) dagen etter.

Njård er ikke ukjent med å ha egne utøvere med i OL. Vi hadde med Celine Brun-Lie i både Vancouver (2010) og Sotsji (2014), og nå har vi igjen en løper til start. Når startskuddet går i prologen til sprinten i fri teknikk tirsdag morgen norsk tid, står vår egen Lars Young Vik på startstreken – for Australia!

Lars går for Njård, men er i år en del av seniorsatsingen til Fossum elite, sammen med tre andre njårdløpere. Som oppladning til OL har Lars den siste tiden både trent og konkurrert i Mellom-Europa.

Vi tok en prat med Lars om mye og mangt: oppladningen til OL, interessen for langrenn, treningsmengder – og selvfølgelig – hvordan han ble tatt ut til det australske landslaget.

 

Vi begynner rett på: Hvorfor går du for Australia i OL? 

Jeg er halvt australsk og halvt norsk. Faren min kommer fra Bardufoss, mens moren min vokste opp i Perth vest i Australia, og jeg har derfor hatt dobbelt statsborgerskap siden jeg var liten. Jeg er vokst opp på Røa og har bodd der fra jeg var liten, men også tilbragt mye tid i Perth og Australia med familien gjennom oppveksten, hvor vi også bodde en periode. Personlig føler jeg det har vært naturlig for meg å konkurrere for Australia, og jeg er veldig takknemlig for mulighetene det har brakt meg!


Hvordan har sesongen vært så langt for deg?

Hittil har det vært en veldig innholdsrik sesong. Sesongen startet tøft på Beitostølen i november med avlysning av sprinten, litt ryggproblemer på 15 km klassisk etterfulgt av 10-11 dager med sykdom. Gjennom hele desember konkurrerte jeg i Continental Cup og World Cup i Sveits og Østerrike sammen med det australske laget, noe som også gikk litt opp og ned. De to første helgene var ganske tøffe da jeg kom rett fra sykdom, men også måtte tilpasse meg det å konkurrere og trene på 1500-1700 moh., noe jeg aldri har gjort før. Siste delen av desember løsnet ting litt igjen etter å ha akklimatisert meg, og jeg leverte mine beste renn hittil denne sesongen da. Etter en kort tur hjem i starten av januar, har resten av måneden bare gått med til å trene og forberede meg til OL her i Davos. Jeg håper (og forventer) at formen skal bli bedre og bedre nå utover sesongen!


Hvilke distanser skal du gå i OL?

Sprint skøyting, 15 km klassisk og forhåpentligvis teamsprint.


Og hva er målene dine?

Dette er mitt første år som senior, og jeg reiser først og fremst for å samle så mye erfaring som mulig. Skøytesprinten er det største målet, hvor jeg på en veldig god dag håper jeg ikke er altfor langt unna å kvalifisere meg til kvartfinalene. Å kvalifisere oss til finalen i teamsprinten hadde også vært veldig kult! OL blir mitt første, store mesterskap og tankene ligger nok mer i U23 VM på Lygna senere i februar resultatmessig.


Du har nettopp vært på høydetrening - hvordan går oppladningen for seg? Hva er viktig?

Hittil har det gått veldig bra! Jeg føler kroppen kjennes mye bedre ut enn da jeg først var her i desember, og ting har egentlig gått på skinner frem til nå. Sammen med treneren min Ånund Lid Byggland har vi satt opp en plan på hva vi tror er viktig nå inn mot OL og hittil har det fungert bra. Det viktigste er nok å gå rolig nok på de roligere øktene, samt spare seg litt på de harde øktene også. Ellers er det enda viktigere å hydrere seg og tørre å hvile hvis kroppen er litt tung.


Er du spent på å konkurrere i Kina? Hva gleder og gruer du deg mest til? 

Jeg er veldig spent! Som mange vet blir det nok et meget spesielt OL i Beijing, men det jeg skal prøve å bare gjøre det beste ut av det. Jeg må nok forvente å tilbringe mye tid på rommet, mye reising og mange timer med maske. Heldigvis har jeg gode lagkamerater som gjør det lettere å ha det gøy og trives tross litt strenge regler og isolasjon. Jeg gleder meg definitivt mest til å konkurrere!

 

Nå stiller du til start i OL – men hvorfor begynte du å gå på ski?

Som mange andre barn ble jeg tidlig dratt med ut på ski med familien. Faren min er tidligere kombinertløper, så det var ganske naturlig at jeg gikk mye på ski fra jeg var liten, både hjemme, men også mye på vinter- og påskeferier med resten av familien.



Hvor lenge har du gått i Njård?

Jeg begynte å gå aktivt for Njård første året mitt som junior, etter å ha trent med klubben siste året mitt som ungdomsløper. På ungdomsskolen fikk jeg flere venner som gikk for Njård og det ble derfor ganske naturlig for meg å trene med dem. Før det gikk jeg for Vestre Akers SK.


Du satser på langrenn - har du en jobb ved siden av, eller går all tiden med til ski?

Det siste halvannet året har jeg jobbet deltid på Bull ski og kajakk på Majorstuen et par ganger i uken, i tillegg til at jeg så vidt har begynt å studere Marin teknikk på NTNU høsten 2021. I inngangen til denne sesongen har jeg definitivt brukt mesteparten av tiden min til langrenn og orientering, som jeg også har drevet aktivt med, men det har også vært fint å ha noen andre ting å fokusere på.  


Hvor mye trener du i uka?

Det varierer veldig mye ut ifra mengden konkurranser. Det kan ofte variere fra rundt 10-12 timer i uken hvis det er mange harde økter og konkurranser, til mellom 20-25 timer i mengdeperioder.


Hva liker du best - klassisk eller skøyting?

I sprint liker jeg begge deler like godt egentlig, mens på distanse foretrekker jeg skøyting.


Hva er favorittrennet i Norge? 

Jeg synes NM del 2 har vært veldig morsomme skirenn de gangene jeg har deltatt som junior før covid. Man får måle seg mot de beste seniorløperne, været er ofte bra og det har vært finalen i Norgescup jr.


Har du et tips til unge utøvere som har som mål å komme til OL?

Vær aktive, jo mer allsidig du er, jo bedre! Og selvfølgelig, ha det gøy på ski :-)


Lykke til, Lars!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.